17 Eylül 2012 Pazartesi

Yarhisar Müze Gemisi Gölcük

Haftasonu motorumuza atladığımız gibi yazdan kalma güzel havaları da değerlendirmek için İzmit'e doğru yol aldık. İzmit'te sörf okulunu çalıştıran arkadaşlarımızı görmek, sörf yapmak için yola çıktığımızda Gölcük'te bulunan Türkiye'nin sayılı karaya yerleştirilmiş gemilerinden olan Yarhisar Müze Gemisini ziyaret edelim istedik.
Öğrenci 25 kuruş, tam ise 50 kuruş olan gemi müzesini bir rehber eşliğinde geziyorsunuz. Pazartesi ve Salı günleri temizlik dolayısı ile kapalı olan müze diğer günler 11:00 - 19:00 arasında hizmet veriyor.



Amerika yapımı olan Yarhisar Gemisi, donanmamızda kırk yıl süresince keşif-karakol gemisi olarak görev yaptıktan sonra hizmet dışı kalmış. Gölcük tersanesi komutanlığı'nda 3 parçaya kesilen gemi deniz yoluyla getirildiği Kavaklı sahiline ön, orta ve arka parçaları özenle monte edilmiş. 2006 yılından bu yana 135 binden fazla kişinin ziyaret ettiği gemi müzesi, donanma kenti Gölcük'ü simgeleyen bir su üstü savaş gemisi olarak ev sahipliği yapıyor.


Müze müdürü belirli yıllar arasında Yarhisar'da görev yapmış bir emekli astsubay. İçerisine girdiğimizde bizi Yarhisar'a hoşgeldiniz yazısı Atatürk'ümüz ve geminin maketi karşılıyor.


Günlük üniforma ve askeri kıyafetler giydirilmiş cansız mankenler ilk başta gözümüze çarpıyor. Öyleki hala yaşayan bir geminin içinde yol alıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

İlk karşımıza çıkan geminin aşçısı oldu.


Bir diğer odada çok amaçlı kullanılan yemekhane, gerektiğinde revir olarak kullanıldığını görüyoruz.




Bir diğer bölmeye geçtiğimizde bizi cephanelik kaşılıyor. Cephanelik bölümünde farklı amaçlarda kullanılan silahları görebiliyorsunuz.




Geminin makina dairesinde ilerlediğinizde biraz karmaşıkda gözükse mükemmel bir çalışma sisteminin olduğunu anlıyoruz. Makina dairesinden çıkıp bir diğer bölmeye geçtiğinizde ise Osmanlı zamanından kalma tablolar karşılıyor. Komutanın odasına misafir olup subayların ve erlerin yatakhanelerini görüyorsunuz. 





erin yatakhanesi geminin en altında bulunuyor. Kuşbakışı görünüş.

Haberleşme aracınıda fotğrafladığım bu bölümden sonra güverteye doğru yol alıyoruz.



yarhisar müze gemisi

Geminin komuta kontrol yeri.




Bölmeden girdiğimizde haberleşmenin yapıldığı yere geliyoruz.




Ve Atatürk'ün bir konuşmasıyla karşılaşıyoruz.









Direğinin üstündeki beyaz kutu ise Osmanlı'dan kalma bir gelenek olarak Kuran yer almakta olduğunu öğreniyoruz.







Sizlerin de eğer yolunuz düşerse gezmenizi tavsiye edeceğimiz Yarhisar Müze gemisi tarihe ışık tutuyor...
....

Sonrasında rotamızı Değirmendere'ye çeviriyor, ve sörf okuluna ulaşıyoruz. Burası hem dalış yapabileceğiniz hem de sörf öğreneceğiniz bir yer.



...

Kültürel ve sportif gezimize son veriyor; Maşukiye'de leziz yemekleri harika doğası ile Saklı Bahçe'ye gidiyoruz.

Mıhlamayı yanında kızarmış ekmek ile afiyetle yiyeceğiniz, taze taze balık üzerine eritilmiş helvayıda yedinizmi tekrar enerji toplayacağınız gizli bir yer burası. Tavşan kanı çayınızıda içip yola çıkmayı unutmayın deriz...





maşukiye