8 Ağustos 2012 Çarşamba

Kayaköy Fethiye

kaya köyü
Bu yılın en çok gezilen yerleri arasına giren Kayaköy, bizim de her sene Fethiye'ye geldiğimizde uğrak yerlerimizden biri. Kaya Köy'ün çekim kuvveti okadar fazlaki 4 günlük Fethiye gezimizde tekrar uğramak ve terk edilmiş bu evlerin arasında gezmek istedik.
Tarihi ile ilgili kısaca; Rumlar tarafından Likya uygarlığına ait olarak varlığını 20yy başına kadar sürdürmüş. Ancak 1923'te Yunan-Türk anlaşması sonucu Kayaköy'de yaşayan Yunanlılar Yunanistan'a, Yunanistan'daki bir kısım Türk ise Kaya köy'e gelmiş ancak koşullarını beğenmeyerek farklı yerlere yerleşmişlerdir. Böylece terk edilen Kayaköy bir diğer adı ile Hayalet köy olarak kalmış. Fethiye'de oluşan depremle aldigi tahribat ve insanların verdiği zararla bu günlere kadar gelmiş.
kaya köy

Kayaköy'e girişte yukarıdaki gibi "Kayaköyü'ne Hoşgeldiniz" yazısı karşılıyor.

kayaköySize öncelikle faydalı olacak küçük bir not iletelim. Zengin tarihi ve kültürel yapıya sahip olduğumuz coğrafyamızda TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyerinde kullanacağınız müze kartı ile dilediğiniz kadar ziyaret edebiliyorsunuz. Bu nedenle her an cüzdanızda olacak bir "Müze Kartı" edinmeniz şart. Linkini verdiğim belirli yerlerden edineceğiniz müze kartının fiyatı 1 sene kullanmak üzere tam 30 TL, öğrenci ise 15 TL. Bir kaç saniye içerisinde sahip oluyorsunuz.

Kayaköy'e geldiğimizde gezi otobüsleriyle karşılaşıyoruz. O kadar çok yabancı turist varki, daha önce neden gelmedim diye hayıflanabilirsiniz :) Müze kartı ile ücretsiz girdiğimiz Kayaköy'e giriş fiyatı kişi başı 5 TL.

Daha Kaya köy'e giriş yapmadan yol boyunca 17. yüzyıldan kalma Eski Çeşme ile 18. yüzyıldan kalma Okul eşlik ediyor.

kaya köyü, kayaköykayaköy

Girişinde hediyelik eşya satan köylüler ise tüm misafir perverliği ile karşılıyorlar. Nazarboncuklu bileklikler, magnetler, el işçiliğiyle yaptıkları ve tüm hünerlerini gösterdikleri danteller, masaörtüleri gelen turistler için de oldukça ilgi çekici.



Bir kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözüyle davet edildiğimiz kendi el yordamlarıyla hazırladıkları yeme içme mekanlarına misafir oluyoruz. Uzun ve yorucu bir yürüyüş öncesi sizi kendinize getirecek kahvelerinden ya da hava da sıcak olduğu için buz gibi el yapımı ayranlarından içebilirsiniz.

türk kahvesi
...

Yıkıntılardan çıktığını tahmin ettiğimiz ya da köylününde kullandığı eski çağa ait kullanım araçları, toprak su testileri Kilise'i gösteren tabelanın hemen altında sergileniyor. Sergileniyor dediysemde öyle değil; köylü satışa çıkarmış :)



Kilise tabelasını takip ederek hafif dik kayalık yoldan yürümeye başlıyorsunuz. Her biri maksimum 50 m2 olan bu evlerin yanyana yamaça yapılmış olması birlik ve beraberliğinde olduğu izlenimi veriyor.
Şapeller, okul binaları, dükkanlar.. herbiri birbirine benzeyen bu yapılar arasında yürürken
bir kaç evin içine misafirde olabilirsiniz. Aslında sizden önce buraları yuva edinmiş olan oldukça büyük kertenkelelere de rastlamanız mümkün.

kayaköy




17. yüzyıldan kalma Yukarı Kilise'ye (High Church) ulaştığınızda hayranlıkla bakacağınız büyük bir yapı karşılıyor sizi. Kilisenin yerleri aynı büyüklükteki çakıl taşlarının desen oluşturarak yerleştirilmesiyle, hala izlerini korumaya çalışan oymalarıyla gerek doğasal etkilerin gerekse
dış etkenlerin tahribatlarına karşın dimdik kalmayı başarmış.

high church

kaya köyü


high curch kaya köyü







...

Ulaşacağınız en yüksek nokta bayrağımızında dalgalandığı ve
tepede konumlandırılmış küçük kilisenin olduğu zirve.

Bu süre içerisinde evlerin yapısını inceleyebilirsiniz. Büyük çoğunluğununun evlerden oluştuğu köy, iki katlı ve tek katlı olarak inşa edilmiş. Öğrendiğimize göre zemin katları genelde kiler ve ahır olarak kullanılmış. Kapı, pencere ve bölmelerin ahşap olmasından dolayı oluşan tahribatlar sonucuyla yok olmuş. Yaptıkları ocaklar izini hala koruyor. Tuvalet olarak gördüğümüz minik dar yapılar evlerinin genelde bitişiğinde ya da dışında. İçme suyu ya da su teminini girişte göreceğiniz Okulun hemen altındaki çeşmeden sağlamışlar.






Kayaköyün tamamını tepeden gördüğünüz zirvede ise şaphelin pencereleri bir tarafı eşsiz deniz manzarasına bakarken anahtar deliğini andıran diğer penceresi ise Kaya Köyün tamamını göreceğiniz yerleşime sahip. Batmaya yakın güneşinde verdiği etki ile pencerelerden sızan ışığın gölge oyunlarını hayranlıkla takip edebilir, güneşin batışını izleyebilirsiniz.

kayaköy

kayaköy

kayaköy
kayaköy

kayaköy

3 yorum:

  1. yorum yazdim profile yuzunden silindi

    YanıtlaSil
  2. Fotograflar cok guzel kisa bilgi de guzel eline saglik basarili. kucuk bir not, bu evlerde yasam varken su sebekesi cesme yoktu ve bu evlerin en buyuk ozelligi her evin altinda bir sarnicin olmasi kisin yagmur suyu toplanip yazin kullanmak icin dusunulmus. tarih boyu yerlesim birimleri hep bir nehir veya dere kenarina kurulmus burasi akarsuyun olmadigi ender yerlerden biridir. bir baska husus, Rumlar evlerini sarp kayalik yamaca kurmus alttaki duzluk topragi ise tarim icin kullanmis, daha sonra gelen Turkler ise duzluk alana yerlesmis hem tarim alanini kaybetmis hem her kis sel felaketi yasamis ama tembellik de guzel sey.

    YanıtlaSil